Bij de pre-wash fase wordt er vaak gebruikt gemaakt van foam. Dit is een shampoo concentraat die word gemengd in een fles met water en de hogedruk reiniger. Met deze combinatie krijg je een dikke schuimlaag die ervoor zorgt dat het eerste en ergste vuil veilig van de auto naar beneden word afgevoerd, zonder de auto dus nog effectief aan te raken. Ook wel “Non contact wash” genoemd. Hoe meer vuil we van de auto verwijderen zonder de auto aan te raken, hoe minder kans er is op swirls/waskrassen.
Jammer genoeg is er altijd wel een “filmlaag” die op de auto achterblijft en die er dus effectief afgewassen moet worden. Om ook dit proces met zoveel mogelijk zorg te doen gebruiken we de 2BM (Two Bucket Method) Het liefst gebruiken we hierbij in beide emmers een Grit Guard. (een soort filter die vuil onderin de emmer houd)
Deze zorgt ervoor dat het vuil in de emmer niet meer terug naar boven kan komen en dus onderin de emmer blijft. In de ene emmer zit alleen water, dit is de spoel emmer. In de andre zit shampoo toegevoegd, dit is de was emmer.
Een spons is eigenlijk niet meer van deze tijd. We gebruiken tegenwoordig MF (Microfiber) washandschoenen. Deze nemen het vuil op in de vezels i.p.v. deze over de lak mee te nemen/krassen. Wij adviseren om altijd twee MF washandschoenen te gebruiken. Was ook altijd van boven naar onder. Stop op een bepaalde hoogte met wassen b.v. de stoot strip o.i.d. en doe met de tweede washandschoen de onderste delen. Houd de een dus altijd de bovenzijde van de lak. En de andere voor de onderzijde.
Teer en ijzervijzel verwijderen:
Een niet te vergeten stap tijdens het was proces is het verwijderen van teer en ijzer van de lak en velgen.
Op de velgen komt dit voornamelijk van de remmen. Maar op de lak kan het b.v. ook van spoorwegen komen. Bij het verwijderen van metaaldeeltjes verkleurt het middel paars tijdens de reactie. Ook wel “bleeding” genoemd. (Donkerrode Paarse kleur die ervan af komt) Tijdens deze reactie word het metaal opgelost en dus contactloos van de lak verwijderd. (Dit is 100% veilig voor lak en zelfs ongelakte delen)
Bij het teer verwijderen zien we vooral bij de wat snellere voertuigen dat dit geen uitzondering is op voornamelijk de lak. Teer willen we ook zeker verwijderen alvorens de rest van de stappen te nemen. Dit word net zoals de ijzer verwijderaar op de lak gespoten en na een 5 tal minuten wachten word dit met een doek verwijderd. De teer word opgelost en/of los geweekt om dit zonder moeite te verwijderen van de lak en velgen.
Ook het droog proces is geen onbelangrijke stap in detailen. Sterker nog, de meeste swirls/waskrassen worden veroorzaakt door het verkeerd wassen en/of drogen. Simpelweg door te veel frictie tussen lak en droogdoek. Het is dus belangrijk dat er gebruikt word gemaakt van een hoge kwaliteit droogdoek. Eventueel kan er een detailspray gebruikt worden. Deze zorgt voor wat extra lubricatie tussen droogdoek en lak tijdens het drogen.
Een andere en de meest veilige manier van drogen is het gebruik van een blower. De specifieke drogers die worden gebruikt in “detailland” gebruiken warme en gefilterde lucht waar de lak mee word droog geblazen. Op zeer zachte en delicate lakken word dit sterk aan geraden door ons, om eventueel lichte marring (hier later meer over) te voorkomen.
Hier houd het bij de meeste mensen op. Echter is een detailer nog steeds niet klaar met de voorbereiding van de lak. Met deze stap gaan we de poriën van de lak dieper reinigen. De lak ziet eruit als een appelsien huid. Het hardnekkige vuil wat niet tijdens het was proces word verwijderd, blijft dus achter in die kuiltjes. Samen met een detail spray word de klei heen en weer bewogen over de lak. We willen een zo schoon mogelijke lak voordat er gepolierd word.
Het afplakken van rubbers en kunststof delen zorgt er simpelweg voor dat er geen polijst resten op deze delen kunnen komen. Zouden we deze delen niet afplakken alvorens te polieren en deze wel raken, dan slaat het kunststof en de rubbers wit uit wat vrij lastig weer te verwijderen is. Liever voorkomen dan genezen.
De meest tijd kostende, maar lovende stap is het polieren van de lak. Een goede detailer wil ook zoveel mogelijk lak behouden tijdens de correctie. Dus ook wij grijpen niet naar de meest grove combinatie tussen poliermiddel en pad, maar doen eerst een testspot op een paneel. Dat houd in dat er word begonnen met een lichte combinatie tussen poliermiddel en pad en als er niet het gewenste resultaat word behaald na een hit, een stapje grover word genomen. Dit word gedaan tot er de juiste correctie word behaald. Op deze manier word er respectvol met de lakdikte omgegaan en kan er nog voor jaren aan polier plezier van af.
Bij het polieren zijn er verschillende soorten machines Een rotary is een poliermachine die maar een kant op draait. Het is als een scalpel voor een chirurg. Erg effectief in de goede handen. Maar er kunnen ook wat nadelen aanzitten dus. Zo kan het bij te grof polieren hologrammen achterlaten.
Een D/A machine (Dual Action) maakt zoals de naam al verklapt, een dubbele beweging. Hij draait om zijn as en hij heeft een uitslaande beweging.
Dit maakt een effectief effect tijdens het polieren. De lak word minder warm, dus geen hologrammen en er word een groter oppervlak per hit gecorrigeerd. Op harde lakken kan het soms wat te weinig corrigeren in vergelijking met een rotary. Samen zijn de machines dus een ideale combinatie.
Na het polieren word de lak ontvet om de lak te ontdoen van polijstenresten en oliën. Op die manier hebben we een perfecte lak die bloot ligt voor de beschermlaag. Vanaf nu hebben we naked paint (lak waar niets aan bescherming o.i.d. opzit)
Als het om een beschermlaag gaat, is er de dag van vandaag keuze in overvloed. De drie verschillende zijn wax, sealant en lakcoatings. Ik ga deze een voor een een klein beetje verduidelijken.
Wax: Een wax is op basis van Caranauba, fruit extracten, oliën en andere natuurlijke producten. De Caranauba zorgt voor de beschermlaag en de mooie diepe glans. Een wax heeft een gemiddelde standtijd (tijd van bescherming) van 3 maanden. Dus voor sommige auto liefhebbers niet de ideale keuze. Vaak voor de concours rijder dan weer wel.
Sealant:
Dit is een synthetische beschermlaag gebaseerd op polymeren. Geen natuurlijke producten dus, maar meer chemisch. Het voordeel hiervan is de langere standtijd van 4 a 5 maanden. (Mits goed onderhouden) en meestal snel en makkelijk aan te brengen. Een veelgemaakte keus als beschermende laag voor in de winterperiode.
Coating:
Een product wat de laatste jaren sterk in groei is. Een coating merk dat we gebruiken bevat silica, ook wel bekend met de formule naam Sio2. Dit is een erg waterafstotende stof en geeft dus dat mooie parel effect (beading). Een groot voordeel van een coating, en vaak de meest gekozen reden is de standtijd. Die kan uitstrijken tot 3 jaar. In vergelijking met andere LSP (Last Step Product) oftewel, beschermlaag is dat dus erg lang. Voor de voorbereiding en applicatie is wel wat meer werk en ervaring nodig. Maar de “glas” achtige looks kunnen voor erg mooie resultaten zorgen.
Met trims word al het kunststof rondom uw auto aan de buitenkant bedoeld. Deze worden dof en verliezen hun kleur door UV invloeden, zure regen of te agressieve schoonmaakmiddelen. Deze worden al van te voren gereinigd met de was stap en tijdens het ontvetten van de lak worden ook deze trims ontvet alvorens ze te voeden en te beschermen. Dit zorgt voor een goede hechting van de dressing of coating en dus komt dit ten goede van de standtijd. Standaard gebruiken wij bij Detailing Art een dressing op waterbasis. Dit zorgt voor de matte OEM look zonder overdreven glans of vettig aan te voelen. U kunt dit altijd uitbreiden met een coating.
Deze dressing is gemaakt voor die 'new car look' op u banden. Dit beschermd uw banden ook tegen de droogte scheurtjes op uw banden. Dus het staat niet alleen mooi, het geeft ook bescherming aan u banden. Bij elke behandeling bij ons word dit aangebracht. Alles vanaf een luxury wash tot aan de The Art Detail.
Naast de banden zijn het de velgen die ook veel te voortduren krijgen. Remstof, zout, wegvervuiling en teer b.v. Om de velgen dus zo goed mogelijk te beschermen raden wij een velgen coating aan. Deze is namelijk veel duurzamer dan een velgen wax of sealant. Echter gebruiken wij standaard een wax of sealant, maar u kunt altijd voor een upgrade kiezen. De reden hiervan is dat een coating veel duurzamer is, maar de velgen ondergaan dezelfde stappen als een lak coating. Dus van het hele wasproces tot polieren en ontvetten. (velgen worden dan ook van de auto gehaald)
Laten we nog even het voorbereidings proces van coatings vast houden. Deze stappen worden bijna allemaal ook gebruikt voor de voorbereiding op uw autoruiten. Deze coating zorgt er tevens voor dat u geen wissers meer hoeft te gebruiken vanaf +- 70km/u, en b.v. sneeuw of ijs hechten nauwelijks nog aan de ramen, wat het krabben makkelijker maakt in de koude maanden.
Een stoffen cabriodak ik een gevoelig stuk materiaal wat veel te voortduren krijgt van diverse weerinvloeden het hele jaar door. Dit is dus ook een taak om zeker niet te vergeten, of onbehandeld te laten. Tijdens het wasproces word deze gereinigd met milde niet chemische reinigers en een zachte borstel met paarden haar. Daarna gedroogd, gestofzuigd, stof en haartjes verwijderd en volledig afgeplakt. Het dak ontvangt twee laagjes impregneer middel die vervolgens 6 tot 12 uur moeten drogen alvorens weer nat te mogen worden. Dit geeft een standtijd van ongeveer een jaar als het voertuig niet in de garage slaapt.
De meest voorkomende bekleding bij luxere auto’s is toch wel leer. Er zijn diverse methodes om leer te reinigen en te beschermen/voeden. Bij Detailing Art bekijken we hoe oud het leer is en in welke staat dat het leer verkeerd. Op deze manier kunnen we een perfecte aanpak kiezen om het leer zo goed en delicaat als mogelijk te reinigen. Aan de hand van het type leer brengen we een leather milk, sealant of zelfs een coating aan. Bij de The Art Detail word licht beschadigd leer hersteld.
Hier is de wagen voorzien van een dikke foamlaag.
Hier een voorbeeld van hoe effectief een pre-wash kan zijn.
Gebruik altijd een hoge kwaliteit was handschoen.
Het product reageerd met de metaal deeltjes en verkleurd donkerrood/paars.
(Dit is dit veilig voor alle metalen)
De teer plekken worden opgelost en/of los geweekt.
Het reinigen van de poriën van de lak met klei en detailspray.
De lak drogen met een ultra zachte microvezel droogdoek.
Alle rubberen en kunststof delen worden afgeplakt om te beschermen tijdens het polieren.
Het polieren op diverse manieren en verschillende stappen.
Dit word gedaan om alle polier resten en oliën van de lak te verwijderen
De bescherming, de kers op de taart na een detail behandeling.
Ook de kunststof delen worden gereinigt, verzorgd en beschermd om lang mooi te blijven.
Banden dressing worden gebruikt voor de looks, maar beschermen ook de band tegen uitdroging.
De velgen kunnen op verschillende manieren worden beschermt met hitte bestendige wax/sealant of een coating.
Bij soms met een snelheid van 70km/u vliegen de druppels al van u raam wat de veiligheid bevorderd.
Het reinigen en impregneren van een cabriodak is een belangrijke stap als u het dak in nieuwstaat wilt houden.
Soms lijkt het leer schoon, maar dat is het soms zeker niet.
De spoel emmer links en de was emmer rechts.